fbpx

De eerste kickbokswedstrijd

Twee jaar geleden besloot ik om naast bootcamp ook een kickbokstraining aan te bieden in de bollenstreek. Om ook met kickboksen kwaliteit te kunnen bieden moest ik opzoek naar een trainer met veel kickboks-ervaring. Iemand die klantgericht, sociaal en loyaal is maar ook iemand met ervaring in de ring. Gelukkig kende ik een zeer kundig baasje, genaamd Robbie Timmers, nog uit mijn tijd dat ik zelfde trainde. Robbie en ik dachten over veel dingen hetzelfde en dit bleek een match made in heaven!

Het doel was om mensen verliefd te laten worden op het spelletje door technisch hoogstaande trainingen aan te bieden voor elk niveau. Onze thuisbasis werd de Gymzaal van de Beekbrug in Lisse. Afgelopen jaar kwamen daar nog eens drie trainingen bij waardoor we nu vier kickbokstrainingen per week op het programma hebben staan!

De mensen die meerdere keren per week kwamen trainen begonnen zichtbaar stappen te maken. Zo ontstond er langzamerhand een wedstrijdgroep van sporters die speelden met het idee om ooit de ring in te gaan. De trainingen werden zwaarder en de sparringssessies harder.

Ingrid Groenhart, een van onze fanatiekste sporters werd tijdens het sparren vaak ingezet om de toekomstige wedstrijdvechters te testen. Zelfs had ze nooit de intentie om de ring in te stappen. Het testen van onze ‘wedstrijdvechters’ ging Ingrid zo goed af dat ze iedereen oversteeg. Haar werklust, leergierigheid en een top conditie zorgde ervoor dat ze steeds beter werd. Robbie zag in Ingrid een echte vechter en wilde haar een wedstrijd laten knokken.

Ingrid stemde daarmee in en is vanaf dat moment 4 á 5x per week gaan trainen om wedstrijd-fit te worden.
Twee maanden lang is er keihard gewerkt om Ingrid voor te bereiden op haar eerste wedstrijd; 3x per week kickboksen, 1x per week specifieke krachttraining en duin training om haar conditioneel ijzersterk te maken. Vroeg naar bed gaan, letten op wat je eet en los gemasseerd worden door Nick de fysio hoorde daar allemaal bij. 

En toen was het zo ver…FIGHT NIGHT.
Niets hebben we aan het toeval overgelaten en alles was voorbereid! Hierdoor waren we rustig en gefocust.
We moesten ons al om 12u melden voor de dokters check terwijl Ingrid pas om 20:00 u moest vechten. Iedere keer als we het over de wedstrijd hadden voelde je de spanning stijgen. De kunst is om die spanning zo lang mogelijk in bedwang te houden en wat te ontspannen om geen onnodige energie te verspillen.

Nog 2 uur te gaan…
Er zijn al aardig wat partijen gevochten voordat wij aan de beurt zijn. De tegenstandster van Ingrid is gespot en wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Is ze fit? Zie je angst in haar ogen? Kunnen we al zien met welk been ze voor staat? Backstage komen vechters juichend terug na hun gewonnen wedstrijd, verliezers druipen stilletjes af.

FOCUS !!!
De spanning wordt opgevoerd, het is tijd om warm te draaien.
Handen intapen, rustig inslaan en spieren opwarmen. Soms slaat de twijfel toe…
’Ik ben niet tevreden over mn voetenwerk’ zegt Ingrid. 
‘Met je voetenwerk is niets mis Ing, je gaat haar slopen.’ geef ik aan. 
Op dit moment draait alles om zelfvertrouwen, er is geen ruimte voor twijfel. Team BodyBouw is inmiddels ook gearriveerd en probeert een glimp van Ingrid op te vangen. Even snel gedag zeggen en terug de voorbereidingsruimte in die alleen toegankelijk is voor de vechters.

Nog 30 minuten…
De spanning stijgt verder! Ingrid gaat zitten en pakt nog even een momentje voor haarzelf. In haar hoofd heeft ze het gevecht al honderd keer gevochten. Ze beseft zich dat het nu moet gaan gebeuren. We laten haar even zitten maar verliezen haar geen moment uit het oog. Rob en ik kijken elkaar aan en weten dat ze er klaar voor is.


Nog een laatste keer inslaan op de pads. Korte combinaties van harde hoeken en trappen met de intentie om iemand pijn te doen. Ingrid heeft niet door dat haar tegenstander staat te kijken. Laat haar maar kijken… straks krijgt ze klappen.

Nog 5 minuten te gaan…
Tijd om richting de ring te lopen. Ingrid houdt het niet meer. De zenuwen gieren door haar lijf! Robbie pept haar voor de laatste keer op. En dan hoor je door de speakers: ‘en in de zwarte hoek, van Team BodyBouw, INNNGRIDDDDDDDDDD GROENNNNHART !

Als een trein lopen we dwars door het publiek in één rechte lijn naar de ring. Ik krijg een flash back naar UFC 1 als Royce Gracie en zijn team de arena betreden. We beuken wat toeschouwers aan de kant die in de weg staan, houden de touwen omhoog en Ingrid klimt naar binnen. Zo een 600 man geniet van de lichtshow en rookkanonnen. Rob, Ing en ik krijgen er niets van mee. Volledige focus op de taak die voor ons ligt geeft Rob nog kalm de laatste instructies door.

Hier heeft ze al die maanden voor getraind en nu moet het gaan gebeuren! Eindelijk mag ze 100% geven zonder rekening te houden met haar tegenstander. 

De scheidsrechter roept de vechters naar het midden van de ring. Ze groeten elkaar netjes. Dan gaat de bel en de wedstrijd is begonnen. Beide vechters willen domineren en komen naar voren met harde stoten. Ingrid is top fit, loei sterk en haar hoeken zijn keihard! Dat merkt ook haar tegenstander want binnen 30 seconden loopt ze vol op een van Ingrid haar sterkste wapens!!

Ze klapt op de grond en weet even niet waar ze is. Zal het nu al voorbij zijn of staat ze binnen 8 tellen op? Haar tegenstander is taai en krabbelt overeind. Ze vechten beide hard door. Ingrid blijft mooi combineren en rond steeds af met een trap. Eindstand eerste ronde; 1 knock down en 27 trappen op haar been. Dit gaat haar tegenstander morgen zeker voelen!

Ingrid komt vol adrenaline terug in de hoek. ‘Zuurstof Ing…ademen…ademen…’ Het duurt even voor we haar weer kunnen bereiken. ‘Die eerste ronde is in de pocket!’ ‘Dat komt door je hoeken Ing, dus ga daarmee door’…Meer tijd is er niet om haar te coachen want de scheidsrechter verzoekt de vechters terug naar het midden van de ring te komen.

In ronde twee en drie gaat het gevecht aardig gelijk op en vechten ze voor wat ze waard zijn. Als de laatste bel klinkt is het duidelijk en barst het feest los. Team BodyBouw staat op de banken en de overwinning is binnen. Een mooie wedstrijd waarin Ingrid alles heeft gegeven en waar we zo hard voor gewerkt hebben.

Voor mij was het gevecht al geslaagd als Ingrid zou toepassen wat ze tijdens de trainingen had geleerd: mooie combinaties afronden met een trap en proberen te counteren. Maar om de wedstrijd óók nog te winnen én een knockdown te scoren in de eerste ronde was een droomscenario!

Vooral tijdens de laatste ronde voelde ik me ultiem gelukkig en trots. Trots op Ingrid haar vechtlust, trots op Rob die al zijn ziel en zaligheid hierin heeft gestoken en trots op Team BodyBouw die als één front achter Ingrid stond en hun longen uit hun lijf schreeuwden.

Wie de volgende wedstrijd voor BodyBouw gaat vechten weet ik niet…

Wij gaan door met het aanbieden van hoogwaardige kickbokstrainingen voor ieder niveau. Tot nu toe staat Team BodyBouw op een winstpercentage van 100% en heeft Ingrid heeft laten zien dat onze visie werkt. 

Wie durft…. ? 


Ingrid Groenhart — De eerste wedstrijdvechter van Team BodyBouw