fbpx

Kettlebell training: 4 veel voorkomende fouten

Kettlebell training is de ideale full body workout!

Het is functionele training omdat je met een kettlebell je gehele lichaam traint. Je gebruikt meerdere spiergroepen tegelijk in tegenstelling tot andere fitnessapparaten die vaak maar 1 spiergroep tegelijk trainen. Hierdoor bouw je algehele spierkracht op in je lichaam en verbruik je in korte tijd enorm veel calorieën! Veel mensen vinden de kettlebell een goed hulpmiddel om sterker te worden en om gewicht te verliezen. Ze hebben helemaal gelijk! Maar dit is het alleen als het op de juiste manier in gebruik wordt genomen! Als je niet de juiste techniek beheerst, is de kans op blessures groot. Hieronder 4 veel voorkomende fouten die je moet zien te voorkomen tijdens je kettlebell training:

Niet zwaar genoeg

Net als trainen met te zware gewichten is het niet aan te raden om een te lichte kettlebell te gebruiken. Je kunt niet al je spieren activeren met te lichte gewichten.
Je merkt al snel dat oefeningen veel natuurlijker gaan op het moment dat je het juiste gewicht gebruikt.

BodyBouw Tip: Start als beginner met minimaal 6 kg. Na een 2 á 3 trainingen zou je al met kettlebells van 8 kg tot 12 kg moeten trainen.

12 kg is voor de meeste mensen een goed gewicht. Probeer als beginner te starten met de kettlebell swing. Deze oefening verbrand snel calorieën doordat het een kracht + cardio oefening is!

Begin bij de basis

Turkish get-up? Kettlebell snatch? Als je de beweging niet kent(en het niet uit kan spreken) begin er dan niet aan! Zeker als je net begint met kettelebell training kan een te technische oefening resulteren in blessures.

BodyBouw Tip: Start met de basis kettlebell oefeningen.

Begin met de kettlebell swing, front squats en misschien zelfs al een kettlebell clean om je spierkracht te testen. Als je na een workout geen last hebt van je spieren en/of gewrichten, kan je naar meer gevorderde oefeningen gaan kijken.

Te veel herhalingen

Omdat je met een kettlebell meerdere spiergroepen tegelijk traint, zal je lichaam eerder vermoeid raken. Door vermoeidheid zal je houding en techniek slechter worden. Dit resulteert in blessures.

Bodybouw Tip: Start met maximaal 8 herhalingen per set. Neem rust om weer te herstellen en te resetten. Zo kunnen je spieren vertrouwd raken met de oefening. Op het moment dat je lichaam gewend is aan de oefening, kan je meer herhalingen gaan maken!

Armen doen al het werk

Veel kettlebell oefeningen zijn ontworpen om meerdere spiergroepen tegelijk te trainen. Vooral de spieren in je benen en billen krijgen het zwaar te verduren. Het is dus niet de bedoeling dat je armen al het gewicht tillen! Hierdoor verpest je het hele doel van bijv. de ketllebell swing.

BodyBouw Tip: Bij de kettlebell swing zijn je armen als een ketting. Hun functie is om de kettlebell stabiel te houden. De kracht komt vanuit een krachtige, explosieve heupbeweging naar voren. Dit zorgt ervoor dat je armen een natuurlijke beweging naar voren maken.

Wij maken veel gebruik van kettlebells tijdens onze trainingen. Dagelijks zien wij hoe snel je hiermee resultaat kunt boeken maar ook beseffen wij ons hoe belangrijk techniek en houding zijn! Train bewust en luister naar je lichaam.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.